Yerli Biyodizel Kaynaklarının Ekonomik Değeri 700 Milyon Lira

Yerli Biyodizel Kaynaklarının Ekonomik Değeri 700 Milyon Lira
Akaryakıt  talebinin düştüğü  bu dönemde  Biyodizel Sanayi Derneği Başkanı Selçuk Borovalı, biyodizel üreticilerinin yerli  kaynaklarını ülke ekonomisine kazandırmaya devam edeceklerini söyledi. Selçuk Borovalı  yapmış  olduğu açıklamada  Türkiye'de biyodizel sektörünün 14 yılı  geride  bıraktığını hatırlattı.  Petrol fiyatlarının çok kısa bir sürede yaşadığı sert düşüş ile son 17 yılın en düşük seviyesini gördüğünü belirten Borovalı, “COVİD-19 virüsünün yarattığı talep daralmasının küresel petrol talebi ve fiyatları üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskı ile sadece Türkiye’de değil küresel ölçekte tüm yenilenebilir enerji sektörlerinin rekabet açısından zorlanacağı bir alana taşındı” dedi. Yerli kaynakların ekonomiye kazandırıldığı biyodizel üretimi ile halen Türkiye’de yılda 700 milyon TL’lik ekonomik değer yaratıldığını kaydeden Borovalı, bu sayede aynı miktarda petrol ve petrol türevi ithalatının önünün kesildiğini söyledi.

Atık ekonomisi, tarım ve  istihdam açısından kapasite alanlarında sağlanılan katkıyı sürdürme ve ileriye taşıma konusunda kararlı olduklarını söyleyen Borovalı  sözlerine şöyle devam etti: 

“Bugün ticari kazanç sağlama günü değil. Sektör olarak ekonomiye sağladığımız faydalar zincirinin tüm halkalarını korumak istiyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile biyodizel sektörünün sürdürülebilir gelişiminin sağlanması amacıyla ilk günden bu yana büyük bir şeffaflık ve iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüyoruz. Diğer yandan ülkemizde atık bitkisel yağların geri dönüşümünün sağlanması alanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerli yağlı tohum tarımının geliştirilmesinde ise Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak önemli projeler yürütüyoruz. Tüm bu alanlarda iş birliklerimizi kesintisiz sürdürerek gerek ülke ekonomisi gerekse sektörümüz için üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam ediyoruz.” 

Biyoyakıtlar kaçınılmaz bir  çözüm kaynağı

Yenilenebilir enerji  kaynakları   toplumsal, çevresel ve ekonomik anlamda sürdürülebilir kalkınma için son derece  önemli  durumda. Borovalı, ulaşım sektöründe yenilenebilir enerjinin payının arttırılması için biyoyakıtların vazgeçilmez bir çözüm olduğuna vurgu yatı. Sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte içinden geçilen zor zamanların üstesinden geleceklerine duyduğu inancı dile getiren Borovalı, “Karayolu ulaşımının yanında dünyadaki uygulamalara benzer olarak ülkemizde havacılık sektöründe de yerli kaynaklardan üretilecek biyoyakıtlar üzerine çalışılmaya başlandı. Bu süreçlerde biyodizel sektörünün tecrübeleri, devamlılığı ve kazanımları büyük değer taşıyor”  diye devam etti. 

Okunma Sayısı: 1198

  • PAYLAŞ :

yenilenebilir biyodizel Selçuk Borovalı

Benzer Haberler