Yenilenebilir Enerji’de Blok Zinciri Teknolojisi Pazarı Dengelerini Değiştirecek

Yenilenebilir Enerji’de Blok Zinciri Teknolojisi Pazarı Dengelerini Değiştirecek

Foton Enerji firmasının kurucu ortaklarından olan Can Arslan, blok zinciri adı verilen yeni bir teknoloji ile yenilebilir enerjide tüm Pazar dengelerinin değişebileceğini belirtti.

Blok zinciri günümüzde, kripto paraların güvenliğini sağlamada kullanıyor. Arslan, bu teknolojinin yalnızca kripto para alanında değil, diğer alanlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini belirtiyor. Yeni teknolojinin uyarlama aşamaları biraz uzun sürse de, tamamlandığı zaman, sektörde büyük değişimleri de beraberinde getireceği söyleniyor.


Bu alanları Arslan; enerji ticareti platformu, tezgah üstü piyasa işlemlerini oluşturmak, tüketiciler arasında tıpkı Bitcoin gibi sanal ve kullanılabilir para birimi oluşturmak, enerji ticaretinin daha kolay ve sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi olarak sayıyor. 

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü giderek büyüyor ve şu anda enerji üretimindeki payı, %50’ye ulaşmış durumdadır.

Artık Tüketicilerde Enerji Piyasasına Doğrudan Dahil Olabilecekler

Enerji sektöründeki en önemli konulardan bir tanesinin tedarik zinciri olduğu biliniyor. Ancak enerji üretenler için mevcut sistemde piyasaya doğrudan dahil olabilecekleri bir sistem henüz yok.

Blok zinciri teknolojisi ise bu durumu tamamen değiştirecek potansiyele sahip görünüyor.


Yenilenebilir enerji 
sistemlerinde, elektrik enerjisinin tedarikin, belirli bir dengede ve süreklilik arz eden bir yapıda olması gerekiyor.

Can Arslan, “Bireysel üreticiler çatılarına kurduğu güneş enerjisi sistemi ile elektrik üretiyorlar ve fazla elektriği satıyorlar. Ancak elektrik fazlası, bazı durumlarda elektrik kesintilerine yol açabiliyor. Blok zinciri teknolojisinde ise bu durumun önüne geçilebilecek. Kaynaklar daha verimli kullanılabilecek. Elektrik üreten bireyler, şebeke yöneticisine ürettiği elektriği doğrudan aktarabilecek ve şebeke daha kolay bir şekilde yönetilebilecek.” İfadelerini kullandı.

Ancak bu teknolojinin şu anda kullanılan YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Destekleme Mekanizması) sistemine nasıl uyarlanacağı, hala soru işaretleri arasında yer alıyor. Mevcut olan sorunlardan bir tanesi de enerji üretiminin dağıtık bir durumda olması ve belli bir sistemi içermemesi. Blok zinciri teknolojisinde ise bu karmaşanın önüne geçilebilir ve tüm üretimler önce yerel ve daha sonra ulusal bir sistem altında toplanabilir.

Okunma Sayısı: 832

  • PAYLAŞ :

Yenilebilir enerji Blok zinciri Yekdem

Benzer Haberler