Yekdem Sisteminde Değişiklik Yapılacak

Yekdem Sisteminde Değişiklik Yapılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AA Editör Masasında yaptığı açıklamada, YEKDEM sisteminde yeniliğe gidileceğini ve sistemin bundan sonra bu yenilikler doğrultusunda devam edeceğini ifade etti. 

Dönmez ifadelerine 2020 yılının sonuna kadar tüm yenilenebilir enerji tesislerinin YEKDEM sisteminden yararlanacağını söyleyerek devam etti. 

Dönmez 2021 yılından sonra sistemin nasıl devam edeceği konusunda, “Burada 10 yıllık bir alım garantisi veriyoruz. Hem yatırımcının hakkını koruyacak, hem de sisteme ilave maliyet getirmeyecek bir model üzerinde çalışıyoruz. Hazırlıklarımız büyük oranda tamamlandı. Meclis grubumuzla paylaşacağız. Onlarında da bizden böyle bir beklentisi var. Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurumlarının görüşleri alınacak. Mecliste de en kısa sürede yasalaşmak suretiyle 2020’den sonra nasıl olacağını hep birlikte göreceğiz” açıklamalarında bulundu.

Kaynak Bazında Fiyatlar Güncellenecek


Bakan Dönmez fiyatların güncellenmesi ile ilgili, “Biz şimdi kaynak bazında bu fiyatı güncellemiş olacağız. YEKDEM yine devam edecek ama aynı şartlarda olmayacak çünkü teknoloji gelişti, verimlilik arttı ve maliyetler düştü. Dolayısıyla eski fiyatlarla ilerlemenin bir anlamı yok. Eski fiyatlar sembolik de kalıyor, çünkü bir yere birden fazla başvuru olduğunda ihale yapıyoruz ve fiyatlar kilovatsaat başına 5 dolar/cent ve altına iniyor. Yani yatırımcı fiyatı kendisi belirlemiş oluyor. Piyasada bir tavan fiyat vardı, biz şimdi kaynak bazında bu fiyatı güncellemiş olacağız” ifadelerine yer verdi.

Yerli Ürünler Desteklenmeye Devam Edilecek


Bakan Dönmez, 2020 yılından sonra da YEKDEM sisteminin devam edeceğini belirtti. Bakan yaptığı açıklamanın devamında, “Belki burada yerli aksamın kullanılması, yerli ürünlerin kullanılmasının desteklenmesi kalabilir gibi görünüyor. Bunların hepsini değerlendiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

Yurtdışından İthal Edilen Ürünlerin Azaltılması Hedefleniyor

Türkiye’nin yenilenebilir enerji üssü olarak çalışmasını hedeflediklerini belirten Dönmez, “Yurtdışından ithal edilen yenilenebilir enerji tesisi parçaları, Türkiye’de de üretilebilir. En azından yarısının üretilme imkanı var. Bu konudaki çalışmalar da son hızıyla devam ediyor. 2020 yılından sonra bu konuda önemli adımlar atılacak. Bakanlık olarak atacağımız adımlar sonrasında, Türkiye yurtdışına da parça ithal edebilecek hale gelecek” açıklamalarında bulundu.

Okunma Sayısı: 987

  • PAYLAŞ :

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı YEKDEM

Benzer Haberler