Tüsiad’dan Yenilenebilir Enerji Önerileri

Tüsiad’dan Yenilenebilir Enerji Önerileri
Yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımların sürekliliği adına TÜSİAD’DAN enerji yatırımı önerisi geldi.  

TÜSİAD yönetim kurulu başkanı Simone Kaslowski, bu yıl 10’cusu düzenlenen IIEC Enerji Konferansında söz aldı. Kaslowski yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına odaklanması gerektiğini belirtti. Enerji sektöründeki büyümenin ve yatırımların sürdürebilir olması için yeni yatırımcılara güven ortamı sunulması gerekiyor. 

Kaslowski yaptığı açıklamada, “Sektördeki mevcut yatırımların sürdürebilirliği için, 4 ana noktayı önermek isteriz. Elektrik piyasası kanunu ve 11. Kalkınma Planı hedeflerine uygun olarak öngörülebilirliği engelleyen faktörleri hızla ortadan kaldırmalıyız. Piyasalarda rekabetin önünü açacak ve tüketicilere fayda sağlayacak uygulamaların önünü daha da açmalıyız. Yenilenebilir enerji dönüşümünü sağlayacak mekanizmaları daha hızlı hayata geçirmeliyiz. Sektörde öngörülebilirliği artırmalıyız” ifadelerine yer verdi. 

İklim Değişikliği Gözardı Edilmemeli


Madrid’de geçen hafta gerçekleştirilen İklim Değişikliği Konferansına değinen Kaslowski, 2020 yılındaki en çok duyulacak olan kelimenin “climate emergency” olacağını belirtti. 

Dünyadaki gelişmiş ülkeler, iklim değişikliklerinin olumsuzluklarını en çok önemseyen ülkeler olarak karşımıza çıkıyor. Farkındalığın artırılması adına, her yıl iklim zirveleri düzenleniyor. 

İklim değişiminden dolayı dünya genelinde her yıl 300 milyar dolar kayıp yaşanıyor. 

Kaslowski iklim değişikliği konusunda, Türkiye’nin de daha hassas davranması gerektiğini, bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların ve teşviklerin artırılmasının önemine değiniyor. Kaslowski tepkisiz kalmanın ise ülkeye daha pahalıya mal olacağını belirtiyor. 

İklim değişikliği ile ilgili birçok ülke somut çözüm adımlarını hızlandırmaya başladı bile. Özellikle finans çevreleri, bu konuda büyük adımlar atmaya başladılar. 

Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen İklim Değişikliği Konferansında, acil durum ilan etmişti. Konferansta, Avrupa Yatırım Bankası başkanı, finansal faaliyetlerini Paris Antlaşmasının hedeflerine göre yeniden düzenlediklerini açıklamıştı. 

Avrupa ülkelerinde şu anda gündemde olan “European Green Deal” uygulaması, çevrenin korunması ile ilgili vergi yükümlülüklerini içeriyor. Özellikle Avrupa’da faaliyet gösteren STK’lara daha fazla vergi yükümlülüğü eklenebilir. 

Kaslowski Avrupa’daki gelişmeleri yakından izlediklerini ve enerji politikalarının tamamen bilimsel temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca TÜSİAD başkanı yaptığı açıklamada “Enerji politikası ile ilgili haritanın bütüncül bir şekilde ve kararlılıkla hayata geçmesi gerektiğini belirtiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Okunma Sayısı: 807

  • PAYLAŞ :

IIEC Enerji Konferansı TÜSİAD Kaslowski

Benzer Haberler