Türkiye Yenilenebilir Enerjide En Fazla Yatırım Yapan 19. Ülke

Türkiye Yenilenebilir Enerjide En Fazla Yatırım Yapan 19. Ülke

Dünya genelinde yenilenebilir enerji kapasitesine yapılan yatırımlar, 2019 Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırımları Eğilimleri Raporunda açıklandı. Rapora göre 2019 sonuna doğru dünyada toplam 2,6 trilyon ABD doları yenilenebilir enerji projelerine harcandı.

Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırımları Eğilimleri Raporu 2019 (Global Renewable Energy Investment Trends Report), Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı ve BloombergNEF işbirliği ile hazırlanıyor. 

BM Çevre Programı İcra Direktörü Inger Andersen rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “ Son 10 yılda yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak, sürdürülebilir ve karlı bir geleceğe yatırım yapmak anlamına geliyor. Bu halimizden memnun olduğumuz anlamına gelmemeli. Çünkü küresel enerji sektörü emisyonları bu dönemde %10 artış gösterdi. Uluslar arası iklim ve kalkınma hedeflerini yerine getirmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına küresel geçişi hızla artırmamız gerektiği ortadadır” ifadelerini kullandı.

2019 yılı, 1,349 trilyon ABD doları ile en fazla yenilenebilir enerji yatırım olan güneş enerjisinin yılı oldu.

2019 Yılı Sonuna Kadar 1,650 GW Yenilenebilir Enerji Kurulu Gücü Elde Edildi


Raporda, son on yıl içeresinde yenilenebilir enerji alanında, 1.408 GW’lik gücün devreye girdiği yer alıyor. Ayrıca kümülatif güç oranının da 1,650 GW seviyelerine ulaştığı, raporda yer alan bilgiler arasında bulunuyor. 

Karbon Emisyonlarında Yüksek Oranda Tasarruf Sağlandı


Elektrik enerjisi üretiminde kullanılan yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde, bugüne kadar 2 milyar ton karbon emisyonunun atmosfere salınımı engellenmiş oldu. Ancak yine de fosil kaynaklı enerji üretimi sonucunda oluşan emisyon oranının geçtiğimiz yıl sonunda, %10 oranında arttığı görülüyor.

Türkiye Yenilenebilir Enerji Yatırım Alanında Dünyada 19. Sırada Yer Aldı


Küresel enerji raporuna göre 2019 yılında, 2018 yılına göre yenilenebilir enerji yatırımlarında gerileme olduğu görülüyor. 2019 yıl sonuna kadar toplam 272,9 milyar dolar yatırım yapıldığı, raporda yer alan konular arasında yer alıyor.

Raporda, Türkiye’nin birçok ülkeye göre 2 milyar dolar düzeyinde yenilenebilir enerji yatırımı ile önde olduğu belirtiliyor. Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarında, 2019 yılı itibariyle 19. Sırada yer alıyor. 

Yenilenebilir Enerji Yatırımlarında Çin Dünyanın Birincisi


2018 yılı sonu itibariyle %38 payıyla Çin, yenilenebilir enerji alanındaki en büyük yatırımcı olma konumunu sürdürdü. 88,5 milyar ABD doları ile yenilenebilir enerji kapasitesinde Çin birinci olurken, 1’er milyar dolarla ülkeyi 29 diğer ülke izledi. Çin’i; ABD, Japonya, Almanya ve Birleşik Krallık takip etti. 

Son 10 yılda ABD 356 milyar dolar enerji yatırımı ile ikinci sırada yer aldı. 202 milyar dolar yatırımla ABD’yi Japonya izledi. 

Avrupa ülkelerinin toplamı ise aynı dönemde 698 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Almanya’nın yenilenebilir enerji yatırımı, 179 milyar dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık ise yenilenebilir enerji yatırımların 122 milyar ABD doları harcadı.

Rüzgar ve Güneş Enerjisi En Ucuz Seçenek Olarak Gerçekleşti


BloombergNEF (BNEF) İcra Kurulu Başkanı Jon Moore, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir enerji teknolojileri her zaman düşük karbonlu ve nispeten hızlıydı. Şimdi ise dünyanın pek çok ülkesinde elektrik üretimi için en ucuz seçenek rüzgar ve güneş oldu” ifadelerine yer verdi.

Okunma Sayısı: 1050

  • PAYLAŞ :

Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırımları Eğilimleri Raporu 2019 Yenilenebilir enerji BM çevre programı

Benzer Haberler