Türkiye ve Fas Yenilenebilir Enerjide En İyi Gelişimi Gerçekleştirdi

Türkiye ve Fas  Yenilenebilir Enerjide En İyi Gelişimi Gerçekleştirdi
Geçtiğimiz hafta Atlantik Konseyi Türkiye ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın ev sahipliği ile İstanbul'da düzenlenen Yenilenebilir Enerji Görünümü Konferansında, GE Yenilenebilir Enerji- Rüzgar Enerjisi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Üst Yöneticisi Manar Al Moneef; Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar ve Batı Balkanlarda Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler programında muhabirlerin sorularını yanıtladı.

Teknolojilerin zaman içerisinde  değişip gelişmesiyle beraber yenilenebilir enerjinin sadece enerji alanında ithalata bağımlı devam eden ülkelerin değil, petrol ve doğalgaz üreticisi olan ülkelerinde yenilenebilir enerjiye yatırım yapmaya başlamış olduğunu söyleyen Al Moneef, dünyada temiz enerji kaynaklarına olan ilginin zamanla arttığını belirtti.

" Türkiye örneğinden oldukça etkilenmiş durumdayım."

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yenilenebilir enerji  kaynakların alanında en iyi gelişimi gösteren ülkelerin Türkiye ve Fas olduğunu belirten Al Moneef şu açıklamalarda bulundu:

"Bu iki ülke bölgelerinde öncü konumda bulunuyor. Sadece bölgedeki en büyük piyasalardan biri haline gelmiş olmasından değil. Farklı platformlarda yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması çalışmaları nedeniyle de Türkiye örneğinden oldukça etkilenmiş durumdayım."

Fas'ın elektrik üretiminin %97'sini fosil kaynaklardan karşıladığını belirten Al Moneef, aşağıda ki açıklamaları yaptı:

"Bugün Fas yenilenebilirde 2020 yılı hedefi olan gigavata ulaştı. Türkiye'de hedeflemiş olduğu 7 gigavatın üzerinde ki rakamı şebekesine katmış vaziyette. Bu rakamlar daha da artacak. Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da yenilenebilir enerji  hedefi bulunmayan ülke kalmadı. Aralarında petrol üreticisi ve ihracatçısı olan ülkelerinde bulunduğu bölgede artık 'yenilenebilir enerjinin yaygınlaşması anlamlı mı?' sorusundan ziyade, yenilenebilir enerjinin ne kadar hızlı yaygınlaşacağı sorusu soruluyor.

Öncü ülkeler her zaman daha avantajlı, Türkiye'de bu ülkelerden biri. Yenilenebilirde teşvik sistemi ve fiyatların düşürülmesi konusunda çalışmalar sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de programda, tarife garantisi sonrası yeni planlarından bahsetti. Dolayısıyla yenilenebilirde ki gelişimin daha da hızlanacağını düşünüyorum."

Türkiye'den Avustralya ve Avrupa'ya rüzgar türbin ihracatı

2017 yılında LM Wind Power adında ki şirket ile İzmir'de rüzgar alanında faaliyetlere başladıklarını söyleyen Al Moneef, " Bugün fabrikada çalışanların %24'ü kadın ve toplam 560 çalışanla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz." dedi.Bu fabrikada üretilen rüzgar türbin kanatları Avustralya ve Avrupa'ya ihraç edildiği anlatıldı. Al Moneef, deniz üstü rüzgar enerji teknolojisinde de GE'nin dünya lideri olduğunu ve Türkiye'de kurulması planlanan ilk deniz üstü rüzgar santrali projesiyle de ilgilendiklerini belirtti.

Okunma Sayısı: 1105

  • PAYLAŞ :

İhracat İthalat Yenilenebilir Enerji Türkiye Fas

Benzer Haberler