Türkiye için En Verimli Enerji Kaynağı Hidroelektrik

Türkiye için En Verimli Enerji Kaynağı Hidroelektrik

İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye için en verimli enerji kaynağının hidroelektrik santralleri olduğu ortaya çıktı. Araştırma için; çevresel, sosyal ve ekonomik faktörler göz önüne alındı. Tüm faktörler arasında kıyaslama yapıldı ve 143 uzmanın görüşleri alındı. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi araştırma sonuçlarında ayrıca, hidroelektrik enerjisini; rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi takip etti. 

İEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Uçtuğ yaptığı açıklamada “Enerji alanda şimdiye kadar yürütülen araştırmalarda, enerji kaynakları tek faktör üzerinden değerlendirilirdi. Çevresel faktörlerin ön planda olduğu araştırmalar yapılırdı. Üniversite olarak yaptığımız çalışmada ise daha geniş bir pencereden konuyu değerlendirdik. Türkiye’nin enerji kaynaklarını; sosyal, ekonomik ve çevresel faktörlerin bir arada olduğu bir pencereden değerlendirdik ve kıyaslama yaptık. Enerji kaynaklarının kurulmasından, bertaraf edilmesine kadar ki süreci mercek altına aldık ve bunu yaparken de çok farklı kriterleri dikkate aldık” ifadelerine yer verdi.

Araştırmalarda çok farklı parametreler kullanıldığını dile getiren Uçtuğ ayrıca, “ Çevresel açıdan birçok gösterge vardı, ama en önemlisi karbon salınımıydı. Ekonomik olarak sistemin ömür boyu maliyetini göz önüne aldık. Sosyal olarak ise enerji kaynağının yarattığı istihdam potansiyelini dikkate aldık. Bu skorları program vasıtasıyla hesapladıktan sonra kendi içinde değerlendirdik. Türkiye’de bu alanda çalışan enerji sistemi mühendisleri, elektrik mühendisleri, çevre mühendisleri ve bakanlık uzmanları gibi 143 kişilik bir uzman ağından görüş aldık. Bu görüşleri sayısal olarak modelleyerek bir ağırlık listesi oluşturduk. Bu ağırlık faktörleriyle enerji kaynaklarını sıraladık” açıklamalarında bulundu. 

Çalışmalarda Matematiksel Model Geliştirildi


Türkiye için hangi enerji kaynağının daha avantajlı olduğunu değerlendirmek için İstanbul Ekonomi Üniversitesi tarafından matematiksel bir model geliştirildi. Araştırma sonucu elde edilen tüm bulgular, bu matematiksel formüle göre değerlendirildi. Uçtuğu bu konuda, “Biz konunun uzmanlarından skor hesaplamak için yardım aldık. Onlara ‘sizce hangi enerji kaynağı en iyisidir?’ diye sormadık. ‘Bir enerji kaynağını tespit ederken sizce neye bakılmalı?’ diye sorduk. Çevresel mi, ekonomik mi, sosyal mi? Gibi sorular yönelttik. Onlardan gelen verilerle çalışmayı oluşturduk. Sorduğumuz sorular ve yaptığımız araştırmalar sonucunda Türkiye için en uygun enerji kaynağı olarak hidroelektrik santralleri sonucu ortaya çıktı. Hidroelektrik enerji kaynağını ise; rüzgar, güneş, jeotermal, doğalgaz ve kömür enerji kaynakları takip etti” ifadelerine yer verdi. 

Türkiye’nin dışarıdan 50 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını belirten Uçtuğ, bu miktarın yerel enerji kaynaklarına yönlendirilmesi gerektiğini de belirtti. 

Okunma Sayısı: 1101

  • PAYLAŞ :

İzmir Ekonomi Üniversitesi Hidroelektrik santralleri enerji ithalatı

Benzer Haberler