Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Arttı

Türkiye’de Elektrikli Otomobil Satışları Arttı

Türkiye’de 2013 yılında kadar 184 elektrikli otomobil satışı gerçekleştirildi. Ülkemizde henüz daha yeni olan bu teknoloji, altyapı yetersizliği nedeniyle verimli olarak kullanılamıyor. 

2018 yılının son aylarında yapılan araştırmada, Türkiye’de elektrikli otomobil satışlarının 833 adede ulaştığı ortaya çıktı. 

Dünyadaki Satış Rakamlarının Çok Gerisindeyiz


Elektrikli otomobiller, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması adına önemli bir konumda bulunuyorlar. Ancak elektrikli otomobil satışlarında hala dünyanın gerisinde yer alıyoruz. 

İstatistiklere göre; 2013 yılında 31 adet, 2014 yılında 47 adet, 2015 yılında 120 adet ve 2016 yılında 44 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirilmiş. 2018 yılında ise ani bir yükselme ile 155 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleştirilmiş. 

Dünyada en çok satış rakamına ulaşan ülke Çin olarak görünüyor. 2015 yılında Çin’de 200 bin adet elektrikli araç satışı gerçekleşmiş. Aynı yıllarda ise ABD’de 110 bin elektrikli otomobil satılmış. 

Genel tabloya göz atıldığında, dünya ortalamasının hala gerisinde yer alıyoruz. Üstelik elektrikli otomobilin en çok satışının gerçekleştiği ülkeler, enerji olarak dışa bağımlı olmayan ülkeler olarak görünüyor. 

Türkiye’nin ise enerji ihtiyacının yalnızca %40’ı yerel kaynaklardan sağlanabiliyor. %60’lık bir dilimde ise hala dışa bağımlı olarak enerji kullanıyoruz. 

Elektrikli Otomobiller Çok Az Elektrik Tüketiyor


Elektrikli araçlar, yılda ortalama olarak 10 bin kilometre yol kat ediyorlar ve yalnızca 250 Wh/km elektrik harcıyorlar. Türkiye’de toplam satışı gerçekleşen 833 araç olduğunda göre yılda sadece 2.400.000 kilovatsaat elektrik enerjisi harcanıyor. 


Türkiye’de 12.5 milyon binek aracı bulunuyor. bu araçların tamamı elektrikle çalışmış olsa ve yılda 10 bin kilometre yol aldığı düşünülse, tüm bu araçların elektrik sarfiyatı için yalnızca 396 km2’lik güneş enerji santrali yeterli olacaktı. Bu ölçü ise Atatürk Barajı gölünün yarısına tekabül ediyor. Yani 24.600 MW kurulu güce sahip güneş enerji santrali ile tüm binek araçların enerji ihtiyacı karşılanmış olacaktı. 

Üstelik daha temiz ve daha kaliteli bir hava soluma imkanına da sahip olacaktık. Ancak toplu taşıma araçlarının elektrik ve doğalgaz versiyonlarının çoğalması, enerji tasarrufu adına olumlu bir gelişme olarak görülebilir.

Okunma Sayısı: 946

  • PAYLAŞ :

Elektrikli Otomobil Elektrikli Araç Atatürk Barajı

Benzer Haberler