Salgın Sebebiyle Elektrik ve Doğal Gaz Tüketimi Arttı

Salgın Sebebiyle Elektrik ve  Doğal Gaz Tüketimi Arttı
Son dönemlerde  ki en büyük  sorunumuz koronavirüs nedeniyle  halkın büyük bir çoğunluğu tüm gününü  evde  geçirmeye başladı. Yaşanılan bu durum  ev içerisinde  enerji  tüketimini de  haliyle değiştirdi. Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu koronavirüs salgını sebebiyle  artan enerji tüketimini anlattı ve  vatandaşlar için indirim ile ödeme kolaylığı seçeneklerine  değindi. 

Koronavirüs 2019 aralık ayında Çin'de  ortaya çıktı. Devamında ise tüm dünyaya yayılarak küresel bir sorun haline geldi. Günlük hayatımıza eğitime verilen aralar ve  işlerin ertelenip  üretimin durdurulması gibi  doğrudan bir etki yaptı.  Bunların sonucunda vatandaşlar kendilerini izole edip evlerinde kalarak normalde ki  enerji tüketim alışkanlıklarımız değişti.  Eskiden enerji  tüketiminin akşam saatlerinde  daha da artış gösterirken şuan ise  bu saat öğlen 11'e geriledi. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, hem son dönemlerdeki enerji tüketim verilerindeki artışı açıkladı.

Yakın zaman öncesine kadar akşam 8 sularında hane içi elektrik tüketiminin en üst düzeye çıktığını anımsatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Evde geçirilen günler bunu da değiştirdi. Okulların kapatıldığı 16 Mart Pazartesi’nden bu yana en çok tüketim öğlen 11 sularında gerçekleşiyor.” dedi.

“16 Mart’tan sonraki bir haftalık zaman dilimindeki toplam elektrik talebi bir önceki haftaya göre yüzde 2.2 yükseldi.” diyen Kumbaroğlu, “Bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda ise artışın yüzde 5.9 olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Doğal gaz tüketimi de  oldukça arttı

Koronavirüs nedeniyle evde geçirilen dönemde hane için doğal gaz tüketiminde de ciddi artışlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu şöyle devam etti:

“16 Mart’tan sonraki bir haftalık zaman dilimindeki referans fiyat üzerinden eşleşme miktarları bir önceki haftaya göre yüzde 65 yükselmiş. Bu verileri 2019’un aynı dönemiyle kıyaslarsak artışın yüzde 116 olduğunu görüyoruz. Vatandaşlar ve çocuklar evdeyken doğal gaz tüketimi neredeyse 2 kattan fazla artmıştır."

İndirim ve ödeme kolaylığı sağlanabilir

Bu dönemde satışları artan enerji şirketlerinin kesintisiz arz için gerekli altyapı yatırımları ve planlamaları yapması gerektiğini anlatan Gürkan Kumbaroğlu, “Fiyatların düşürülmesi ve ödeme güçlüğü olan vatandaşlara kolaylık sağlanması çok önemli. Gelecek günlerde bu adım masaya gelebilir. Böyle bir dönemde rekabetçi piyasanın sağlıklı işlemesini sağlayacak düzenlemeler, denetim ve şeffaflık önem kazanmakta.” dedi.

Okunma Sayısı: 1621

  • PAYLAŞ :

Elektrik doğal gaz tüketim Gürkan Kumbaroğlu enerji indirim

Benzer Haberler