Rüzgar ve Güneş Enerjisinde Umutlar Arttı

Rüzgar ve Güneş Enerjisinde Umutlar Arttı

Geçtiğimiz günlerde Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. “Yenilenebilir Enerjinin Sosyal ve Ekonomik Faydaları” konulu konferansta, Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarının sektörel gelişimi ele alındı. 
Konferansta öne çıkan konular, rüzgar ve güneş enerjisi oldu. 2019 yılında güneş enerjisi sektörünün 2028 yılına kadar 1,36 milyar dolar sanayi üretimi sağlayacağı öngörüldü. Ayrıca rüzgar enerjisi üretiminde de 33,3 milyar dolar üretim sağlanacağı tahmin edildi. 

Konferansta Önemli Gelişmeler Ele Alındı


Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konularının ele alındığı konferansta ayrıca, sektörün geleceği de görüşülen konular arasında yer aldı. Ayrıca aşağıdaki konular da konferansta uzmanlar tarafından tartışıldı:
 
COBENEFITS projesi esas alınarak hazırlanan raporda yer alan ifadelere göre Türkiye, enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların oranını yükseltme potansiyeline erişmiş ve önümüzdeki yıllarda bu kapsamda sanayi üretimini artıracak hale gelmiştir. 
2016 yılında 88 milyon dolar gelir elde eden güneş enerjisi sektörü, aynı istikrarla devam ettiği takdirde, 2028 yılında kadar 1,36 milyar dolar değerinde üretim sağlayabilecek. 
Önümüzdeki 10 yıl içinde güneş enerjisi alanında 15-25 gigavat kurulu güç artışı bekleniyor. Bu artışla birlikte üretim 11,3 milyar dolar civarında aratacak. 
Enerji sektörünün giderek büyümesi sonucunda, daha fazla kişiye istihdam imkanı sağlanacak ve işsizliğe büyük oranda katkıda bulunulabilecek. 
Yenilenebilir enerji sektöründe toplam üretim 2016 yılı değerlerine göre 25,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Üretimdeki en büyük pay ise rüzgar enerjisine ait. Aynı oranda rüzgar enerjisi üretimi devam ederse, 2028 yılına kadar, sektörden elde edilecek gelirin 33,3 milyar dolar olması bekleniyor. 
Rüzgar enerjisinde mevcut kurulu güç 13,3 gigavat olarak görünüyor. 2028 yılına kadar bu rakamın 23,3 gigavat seviyelerine çıkması bekleniyor. Aynı şekilde 47,6 milyar dolar olan üretim miktarı, 2028 yılında 83,5 milyar doları aşabilecek. 
Enerji verimliliğine destek sağlamak amacıyla, devlet teşviklerinin de önümüzdeki senelerde artarak devam etmesi bekleniyor. Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi alanında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının teşvikleri bulunuyor ve bu teşvikler sayesinde, sektör hızla ilerlemeye devam ediyor.

Okunma Sayısı: 762

  • PAYLAŞ :

Yenilenebilir Enerji Enerji Verimliliği Rüzgar Enerjisi Güneş Enerjisi

Benzer Haberler