Plastik Poşet Kullanımı Azaldı

Plastik Poşet Kullanımı Azaldı

1 Ocak 2019 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılan plastik poşetlerin ücretli olması, sonuçlarını vermeye başladı. 2019 yılı Aralık ayı itibariyle poşet kullanımında %77,27 oranında azalma gözlendi. Uygulama sonrasında 11 ay süresince 150 bin ton plastik atık tasarrufu sağlanmış oldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen ücretli poşet uygulaması sonrasında, aylık kişi başına düşen poşet sayısı 35 adetten, 10 adete kadar düştü. Böylelikle Aralık ayına kadar 150 bin ton plastik atık bertaraf edilmiş oldu. Bu durumun sonucu olarak atmosfere 6 bin ton sera gazı salınımını da önlenmiş oldu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel sektör temsilcileri ile yaptığı görüşmeden, 2020 yılında plastik poşetlerin ücretlerine zam yapmama kararı aldı. 

Özel Sektör Üreticilerine Ceza Yağdı


Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde, ücretli poşet uygulamasına uymayan birçok firmaya toplam 121 bin 411 TL ceza kesildi. Bu kapsamda ülke genelinde toplam 2 bin 160 plastik poşet denetimi gerçekleştirildi.

TÜİK tarafından yayınlanan raporda, 2019 yılında kadar Türkiye’de 35 milyar adet plastik poşet üretiliyordu. Kişi başına aylık olarak yaklaşık 35 plastik poşet düşüyordu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı açıklamada, dünya genelinde her yıl 5 trilyon plastik poşet kullanıldığını belirtti. Plastik poşetlerin azaltılması adına en çok çaba gösteren, Avrupa ülkeleridir. Şu anda; Çekya, Fransa, Estonya, Yunanistan, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Slovenya, İngiltere ve İskoçya’da plastik poşetler ücretle satılıyor. Ayrıca bu ülkelerde depozito sistemi de uygulanıyor. 

Türkiye’de de Depozito Uygulaması Başlatılacak


Geri dönüşümün yaygınlaştırılması amacıyla, bakanlık tarafından depozito uygulaması, 2021 yılında hayata geçirilecek. Yalnızca plastik poşetler için değil, cam ve metal atıklarının da etkin bir şekilde toplanması planlanıyor. 

Depozito uygulamasının zorunlu hale gelmesi ile birlikte, ekonomik ve çevresel faydalar elde edilecek. Ayrıca istihdam olanakları da artırılmış olacak. 

Türkiye’de yılda ortalama 50 milyar içecek ambalajı piyasaya sürülüyor. Bu ambalajların ilk etapta depozitolu olması bekleniyor. Bakanlık uygulamanın detaylarını, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) sistemi ile hayata geçirecek ve bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi ile protokol imzalanacak. 
Şu anda içecek ambalajlarına yönelik geri dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 

Okunma Sayısı: 960

  • PAYLAŞ :

Plastik poşet Geri dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Benzer Haberler