Petrol Şirketleri Enerji Dönüşümüne Ayak Uyduramıyor

Petrol Şirketleri Enerji Dönüşümüne Ayak Uyduramıyor
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve Uluslar arası Enerji Ajansı (International Energy Agency-IEA) tarafından hazırlanan “Enerji Dönüşümünde Petrol ve Gaz Endüstrisi” konulu rapor, Türkiye Kamuoyu ile paylaşıldı. 

Raporda, dünya genelinde yenilenebilir enerjiye hızla geçildiği ancak petrol ve gaz sektörünün bu gelişime ayak uyduramadığı belirtildi. Ayrıca petrol ve gaz şirketlerinin sera gazı emisyonlarını azaltma uyarılarını dikkate almadıkları da raporda belirtilen konular arasında yer aldı. 

Raporda, Petrol ve gaz endüstrisine yönelik olarak bazı tavsiyelerde yer alıyor. Bu tavsiyeler şu şekilde sıralandı: 

Petrol ve gaz şirketleri kısa zamanda ve süratle yenilenebilir enerji dönüşümü gerçekleştirmek zorundadır. Ayrıca düşük karbon yatırımlarını hızlandırmalıdır. 
Fosil kaynaklara olan talebin azalması ve elektrifikasyonun artması adına, yenilenebilir enerji teknolojilerinin daha fazla kullanılması gerekir. 

IEA Başkanı Birol: “Sera Gazı Salınımı Azaltılmalı”


IEA Başkanı Fatih Birol yaptığı açıklamada: “Sera gazı emisyon salınımının %15’i petrol ve gazın üretiminden müşteriye giden süreçte meydana geliyor. Bu yüzden karbon ayak izinin kısa zaman içinde yok edilmesi gerekir. Petrol ve gaz faaliyetlerinden oluşan emisyonların büyük kısmı, hızlı ve kolay bir şekilde azaltılabilir. Ayrıca, petrol ve gaz şirketleri derin tecrübeleri ve finansal imkanlarıyla daha fazla yenilebilir enerji kaynağının devreye alınmasını sağlamalı. Karbon yakalama, batarya ve hidrojen teknolojileri de geliştirilmelidir. Petrol ve gaz endüstrisinin katkısı olmadan, bu teknolojiler istenen ölçekte büyüyemez” ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca Birol, dünyada hızla gerçekleşen yenilenebilir enerji dönüşümüne, petrol ve gaz şirketlerinin uyum sağlayamaması halinde, maddi olarak büyük zararlar yaşayacaklarının da altını çizdi. 

Rapora göre petrol ve gaz şirketleri, yenilenebilir enerji dönüşümünü 2025 yılına ertelediklerinde 950 milyar dolar kayıp yaşayacaklar. 2030 yılına erteledikleri takdirde ise 1,2 trilyon zararları olacak.

Raporda petrol ve gaz şirketlerinin kısa vadeli karlara odaklandıkları ve uzun vadedeki kar kayıplarını göz ardı ettikleri de vurgulandı. Yakın zamanda söz konusu şirketlerin temiz enerji teknolojilerine dönüşüm konusunda adım atmaları gerektiğinin de altı çizildi. Çok gelinmesi durumunda, belki de bu şirketlerin birçoğunun faaliyetlerinin sonlanacağı da, raporda yer alan konular arasında yer alıyor.

Okunma Sayısı: 1037

  • PAYLAŞ :

Yenilenebilir enerji petrol ve gaz şirketleri IEA

Benzer Haberler