Petrol Fiyatlarında Sarsıcı Bir Savaş: Rusya ve Suudi Arabistan

Petrol Fiyatlarında Sarsıcı  Bir  Savaş: Rusya ve Suudi Arabistan
Rusya ve Arabistan  petrolde  sarsıcı  bir  fiyat  savaşını başlatmaya  yöneldi. Moskova'nın Riyad'ın başlangıç başlangıç salvosuna güçlü bir karşılık vermesi ile birlikte petrolde sarsıcı  bir  fiyat  savaşı  sürecine  yönelik  adımlar  atılıyor. 

OPEC koalisyonu geçen  hafta görüşmelerinin çökmesinin dünyanın önde gelen petrol ihracatçıları arasında devam edecek bir kırılma yarattığına ilişkin bir şüphe varsa, Rusya Pazartesi günü attığı adımla bu şüpheyi ortadan kaldırdı. Rusya'nın en büyük petrol üreticisi gelecek ay üretimini önemli ölçüde artıracak ve Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin Saudi Aramco'nun fiyatlarda keskin indirimlere gitmesi ile birlikte saldırı altında kalan ihracat piyasa  payını koruyacağını  söyledi. 

Gelinen bu  anlaşmazlık sonucunda Kremlin, geri  adın atmamayı  tercih etti: 1991 körfez Savaşı'dan bu yana en büyük fiyat düşüşü, petrol şirketlerinin değerlerinde milyarlarca dolara varan erime ve kaynak bağımlısı ülkelerde tahvil faizlerinin hızla  artması.

Yaşanan bu  olaylar  henüz  birinci  günden  başlamıştı.  Bu iki  büyük  güç arasında  süren  mücadele  her biri mümkün olduğunca daha fazla petrol üreterek diğerinin düşen fiyatlardan mümkün olduğunca fazla olumsuz etkilenmesini sağlamaya çalışıyor, dünyanın en önemli metasını üreten bu sektör üzerinde sürekli bir hasar  oluşturabilir. 

IEA icra direktörü Fatih Birol, "Petrol piyasalarında Rus ruleti oynamak vahim sonuçlara yol açabilir" dedi.

Fatih Birol, Irak, Angola ve Nijerya gibi ülkelerin istikrarı tehdit altına girerken, bazı petrole bağımlı ülkelerin sağlık gibi gerekli harcamaları karşılamakta güçlük çekebileceğini sözlerine ekledi. ABD'de kaya petrolü üretimindeki güçlü artış, şirketlerin düşük fiyatlardan dolayı mali baskı altında  kalmaları ile  birlikte sona erebilir.

Okunma Sayısı: 1147

  • PAYLAŞ :

Suudi Arabistan Rusya Petrol

Benzer Haberler