Petkim Teknolojiyi En İyi Kullanan Şirket Seçildi

Petkim Teknolojiyi En İyi Kullanan Şirket Seçildi

Global Lighthouse Network oluşumuna bu yıl Petkim Şirketi de dahil oldu. Dünya Ekonomi Forumunun (WEF) bir parçası olan Network, Endüstri 4.0 teknolojilerini üretimde en iyi kullanan şirketleri bünyesinde kabul ediyor.

Petkim, SOCAR Türkiye şirketinin iştirakleri arasında yer alıyor. Türkiye’de kurulan ilk entegre petrokimya tesisi olan Petkim, tesislerinde dijital sistemlere yer veriyor. Ayrıca Petkim tesislerinde dijital uygulamalar, tesisin her bölümünde kullanılıyor. 

Global Lighthouse Network oluşumunun dünya üzerinde 44 üyesi bulunuyor. 2018 yılında kurulan oluşum aynı zamanda, “geleceğin fabrikaları” olarak da kabul ediliyor. 20 Ocak 2020 tarihinde WEF, Davos kentinde verdiği davette, bu yıl ki dağıtılan ödülü, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’a verdi.

Ödül töreninde konuşan Zaur GAhramanov, “Petkim’deki dijital dönüşüm yolculuğumuz, gelişmiş analitik uygulamaları ve yapay zekayı üretim sürecimizde kullanmamızla başladı. Bunun için bir dijitalleşme departmanı oluşturduk ve Dijital Akademi kurdu. 55 yıllık bir geçmişe sahip olan Petkim şirketini, Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın dijital şirketi olma yolunda geliştirmeye devam ediyoruz. Bu iş modeliyle şirket içinde üretim üzerine örnek senaryolar geliştirildi. Veriye dayalı karar alma süreçleri ve algoritmalar oluşturarak, bu senaryoları analiz ettik. Başarılı senaryolar gerçek süreçlere uygulandı. Petkim, verimini, üretilen iş hacmini, enerji verimliliğini ve ürün kalitesini artırmayı başardı” ifadelerine yer verdi. 

MIT Üniversitesinin Zengin Deneyimlerinden Yararlandık


Amerika’da bulunan dünyanın en ünlü üniversitesinden olan Massachusetts Institue of Technology (MIT) üniversitesinin deneyimlerinden büyük oranda faydalandıklarını belirten Gahramanov, Petkim şirketinin sektörde öncü olması adına üniversiteyle her alanda işbirliği yaptıklarının da altını çizdi.

Gahramanov konuya ilişkin değerlendirmelerinde, “Üniversitenin engin deneyiminden yararlanarak, dijital dönüşüm sürecimizi bir adım yukarıya taşıdık. İTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ işbirliğiyle üretim ve süreç geliştirme üzerine start-up’lar ile ortak projeler yürütmeye devam edeceğiz. Dijitalleşme ekibimizin liderliğinde hedeflerimize ulaştığımızın bir kanıtı olan bu ödülü almaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Petkim tesislerinin neredeyse tüm birimlerinde, dijital kontrol ve otomasyon sistemi kullanılıyor. Yakın zamanda tesisin dönüşümü, MIT üniversitesinin de yardımıyla, daha farklı boyutlara taşınabilecek.

Okunma Sayısı: 1085

  • PAYLAŞ :

Petkim SOCAR Dünya Ekonomi Forumu

Benzer Haberler