Kadir Has Üniversitesi AB Enerji Projelerine Katılım Sağlayacak

Kadir Has Üniversitesi AB Enerji Projelerine Katılım Sağlayacak
Türkiye’nin önde gelen vakıf üniversitelerinden olan Kadir Has Üniversitesi, önemli bir hamle yaparak, AB yenilenebilir enerji projelerine dahil olmaya karar verdi. 

AB projeleri, dünyadaki endüstri parklarındaki enerjinin daha verimli kullanılmasını amaçlıyor. 

Kadir Has Üniversitesi de, doğaya katkı bulunmak ve enerji verimliliğini sağlamak adına, AB projelerine dahil olacağını açıkladı. 

Dünyanın önde gelen üniversitelerinin ve kurumlarının yer aldığı “S-PARCS” konsorsiyumu, enerji verimliliği ve özellikle yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren kuruluş olarak biliniyor. 

Kadir Has Üniversitesi ise “S-PARCS Endüstri Parklarında Sürdürülebilir Enerji İşbirliği ve Hizmetler için Yeni Modeller Geliştirmek ve Test Etmek” projesinin bir parçası oldu. 

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin enerji dönüşümünde sürdürülebilirliği yakalaması adına oluşturulan S-PARCS projesi, doğaya zarar vermeden enerji kullanımı ve dönüştürülmesi konuları üzerinde duruyor. Bu kapsamda sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaları ve KOBİ’leri eğitme misyonunu yerine getiriyor. Aynı zamanda ilgili kurumları teşvik etmek de kuruluşun hedefleri arasında yer alıyor. 

Kadir Has Üniversitesi Projeye Dahil Olmak için 2 Milyon Euro Kaynak Ayırdı


Doç. Dr. Gökhan Kirkil önderliğinde; merkez müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger, Doç. Dr. Ahmet Yücekaya ve öğretim üyesi Dr. Emre Çelebi, projeyi yürütme görevini sürdürüyor.
 
Kadir Has Üniversitesinin projeye yaklaşık olarak 2 milyon Euro kaynak ayırdığı ise gelen haberler arasında yer alıyor. Ayrıca projede; CESD, 5 araştırma enstitüsü, 1 mühendislik firması ve 1 sanayi derneği yer alıyor. 

S-PARCS projesinde; İngiltere, Türkiye, Rusya, İsveç, İtalya, Portekiz, Avusturya ve Norveç ülkelerinde yer alan endüstriyel parklar arasından en iyi örnek uygulama seçilecek ve projede değerlendirilecek. Seçilen projelere yönelik ise en uygun enerji çözümleri üretecek çalışmalar gerçekleştirilecek.

Ucuz Enerji Projenin Ana Konusunu Oluşturuyor


Projenin amacıyla ilgili Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Volkan Ediger, “projenin amacı dünyadaki endüstri parklarında enerji sorununa çözüm üreten en makul, mantıklı ve verimli yaklaşımlardan birkaç örnek seçilerek, onların bunu nasıl başardıklarını araştırmak. Daha sonra, bu uygulamalar bir araya getirilerek, hem daha verimli, sağlıklı ve çevre dostu hem de daha ucuz enerji kaynağını kullanma imkanları üzerinde çalışılacak. Konuyla ilgili birçok ülke farklı projelerle H2020 desteği için başvuru yaptı. 6 ay süren uzun bir değerlendirme süreci sonunda Kadir Has Üniversitesi olarak proje konsorsiyumuna kabul edildik. Projeye kabul edilmek bizim için çok önemli, ancak projenin yenilikçi bakış açısı getirmesi ve enerji kullanımına sürdürülebilirlik yönünden bakılması ülkemiz için daha önemli olacak” açıklamalarında bulundu.

Okunma Sayısı: 1129

  • PAYLAŞ :

Kadir Has Üniversitesi S-PARCS projesi enerji verimliliği

Benzer Haberler