İzmir Harmandalı Biyogaz Tesisi Faaliyete Geçti

İzmir Harmandalı Biyogaz Tesisi Faaliyete Geçti
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli ilçesinde, 15 MWh elektrik üretim kapasitesine sahip biyogaz tesisi geçtiğimiz günlerde törenle faaliyet geçti. 

Biyogaz tesisi, 90 bin konuta elektrik sağlayacak. Çiğli’de bulunan Harmandalı Atık Depolama sahasının yanına yapılan biyogaz tesisi, depolama sahasında oluşan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürecek. 

15 megavat/saat kurulu güç kapasitesine sahip olan tesis, yılda ortalama 90 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek. 
Biyogaz tesisi tam kapasiteyle çalıştığında, yılda yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazını bertaraf edecek ve yılda 160 bin megavat saat elektrik üretecek. 

Tesiste Neler Var?


Gaz toplama ve drenaj amacıyla tesise yatay ve dikey olmak üzere farklı kesitlerde 38 bin metre boru döşendi. Tesiste ayrıca 14 adet gaz motoru ve pompa istasyonları mevcut. Gaz motoruna gelen metan gazları ise elektrik enerjisine çevriliyor ve buradan da şebekeye iletiliyor. 

Biyogaz Tesisine 4 Adet Yeni Tesis Eklenecek


İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, yıllardır çözüm bekleyen atık sorununun yeni açılan tesisle birlikte çözüldüğü ve atıkların elektrik enerjisine dönüştürüldüğü ifadelerine yer verildi. 
Ayrıca Tunç Soyer, depolama sahalarını da rehabilite ettiklerini söyledi. Belediye başkanı, 4 yeni atık tesisinin yakın zamanda hayata geçirileceği müjdesini de verdi.

Atık Döküm Sahası da Ağaçlandırılacak


Çevreye olan duyarlılığın gösterilmesi adına, Büyükşehir belediyesi tarafından, atıkların döküldüğü saha çevresine, ağaçlandırma yapılacak. Atık depolama sahası rehabilitasyonu tamamlandıktan sonra, atıkların yerini bitki örtüsü alacak. 
Şu anda atık toplama sahasının kapatılan kısımlarına ağaçlandırma çalışmaları başladı. Çalışmalar tamamlandığında 90 hektarlık bir alan ağaçlarla kaplı yeşil bir vadiye dönecek. 

Rehabilitasyon alanının ilk etabında 32 bin m² ağaç ve bitkilendirme çalışması yapıldı. Şu anda alanda; 30 bin adet kazayağı ve katırtırnağı, 20 bin adet yalancı akasya, Akdeniz servisi, erguvan ve akağaç, 3 ton yulaf tohumu ekildi.  

Sahada ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarının yanı sıra çöplerden sızan suların tahliyesi için yağmur suyu drenaj sistemi ve teraslandırma çalışmaları yapıldı. Ayrıca peyzaj kotuna göre tesviyelendirme çalışmaları yapılarak, hazırlanan üst örtü sayesinde geçirimsiz bir tabaka elde edildi.

Okunma Sayısı: 1549

  • PAYLAŞ :

Harmandalı Biyogaz tesisi Elektrik enerjisi Biyogaz

Benzer Haberler