İklim Eylem Takipçisinin Türkiye Analizi: Elektrik Üretiminde Sıfır Karbon Elde Edilebilir

İklim Eylem Takipçisinin Türkiye Analizi: Elektrik Üretiminde Sıfır Karbon Elde Edilebilir

CAT (Climate Action Tracker-İklim Eylem Takipçisi) kurumunun yayımladığı analize göre Türkiye, 2030 yılına kadar elektrik üretiminde karbon salınımını sıfıra indirebilir. Aynı şekilde konutlarda ve yolcu taşımacılığında da karbon salınımı sıfırlanabilir. 

Kuruluşun analizinde Türkiye’nin sıfır karbon yakalama potansiyelinin olduğu belirtiliyor. 

CAT ülkeler bazında hazırladığı iklim özellikleri analizleri ile tanınıyor. Kuruluşun İklim Eylemini Artırmak konulu ve Türkiye başlıklı analizi, Türkiye’deki yüksek emisyona neden olan sektörleri mercek altına alıyor. 

Analize göre Türkiye en çok karbon salınımını, %50 oranla elektrik üretimi ve yolcu taşımacılığı sektöründe yapıyor. Paris İklim Antlaşmasını imzalayan ülkelerden olan Türkiye, zayıf bir taahhütle sera gazı oranını azaltacağını belirtmişti. Ancak şimdiden verdiği taahhütten daha fazlasını yerine getiriyor. Bu durum CAT kuruluşunun dikkatini çekti ve hazırladığı analizde, bu konuya da değindi. 

Elektrik Üretimi, Konut ve Taşımacılık Sektörü Analizi


CAT yayımladığı analizde; elektrik, konut tüketimi, yolcu taşımacılığı gibi sektörlerde 2030 yılına kadar sera gazı salınımının %14 oranında azalacağını öngörüyor. Türkiye ile ilgili yapılan bu analiz, ülkenin çabaları açısından oldukça önemli  bir yere sahiptir. 

Türkiye İddialı Karbonsuzlaştırma Önerisi Sunmalı


CAT kuruluşu gibi hizmet veren kuruluşlardan olan Yeni İklim Enstitüsünden Hanna Fekete yaptığı açıklamada “İddialı bir karbonsuzlaştırma süreci izlendiği takdirde bir yandan emisyonlar ciddi oranda azalacak, diğer yandan inşaat ve imalat sektörlerinde yeni işlerin geliştirilmesi, istihdam yaratılması, kirliliğin azaltılması ve modern barınma imkanlarının teşvik edilmesi gibi ek faydalar sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Kömür Üretimini Devre Dışı Bırakabilir


Türkiye’nin YEKA ihalelerinde düşük fiyatları tercih etmesi, Climate Analytic kuruluşundan Ursula Fuentes’in dikkatini çekti. Her ne kadar şimdilik fosil yakıtlara daha fazla yatırım yapılsa da Fuentes, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi konusunda, Türkiye’nin daha fazla çaba gösterdiğini belirtti. 

Elektrikli Araç Satışları Arttı


CAT rapor sonuçlarında, karayolu taşımacılığında elektrikli araçların çoğalması da yer alıyor. Raporda ayrıca, 2030 yılına kadar, elektrikli araçların satışının %100 oranına ulaşması gerektiği de belirtiliyor. 

Özellikle toplu taşıma araçlarının elektrikli olması gerektiği ve toplu taşıma araçlarının kullanımının artırılması, raporda yer alan önemli konular arasında yer alıyor. 

Türkiye’de sıfıra yakın karbon üreten bina projelerine daha fazla yatırım yapmaya başladı. Enerji verimliliği yüksek olan binaların, çevreyi daha az kirleteceği ve ekosisteme daha fazla katkı sağlayacağı da bir gerçektir. 

CAT kuruluşu analiz sonuçlarına sektörel gelişmeleri takip ederek ve gelişmelerden elde ettiği verileri tablo haline getirerek ulaştı. 

CAT Kuruluşu Kimdir?


Climate Action Tracker kuruluşu, Climate Analytics ve New Climate adlı kuruluşların ortak girişimlerinden bir tanesidir. 2009 yılında kurulan CAT, politika yapanlara ve ülkelere, düzenli olarak analiz hizmeti sağlıyor. Hükümetlerin, enerji kullanım alışkanlıklarını ve iklim hedeflerini gözlemliyor ve bu doğrultuda analizler gerçekleştiriyor.

Okunma Sayısı: 1045

  • PAYLAŞ :

CAT Karbon emülsiyonu Sera Gazı

Benzer Haberler