Enerji Verimliliği Para Cezalarında Artış Yaşandı

Enerji Verimliliği Para Cezalarında Artış Yaşandı

2020 yılı itibariyle enerji verimliliği kanunu kapsamında verilen para cezaları, %22,58 oranında artırıldı. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10. Maddesine göre belirlenen idari para cezaları artışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan tebliğle resmi gazetede yayımlandı. 

Kanunun ilgili maddesinde yer alan verilen süre sonunda Tebliğ’in “Yetkilendirmeler” başlıklı 5. Maddesinde: “Uygulamalar” başlığı ve 7. Maddesi kapsamında, bakanlık tarafından istenilen bilgilerin eksik ya da yanlış beyan edilmesi halinde, ödenmesi gereken idari para cezası, 34.201 TL olarak belirlendi. Herhangi bir bilgi verilmemesi halinde ise 171.050 TL idari para cezası öngörüldü. 

Kanunun; 5, 7 ve 9. Maddeleri kapsamında istenilen belgeler dışında ibraz edilmesi gereken belgelerin yanlış ya da eksik verilmesi halinde, 1.700 TL idari para cezası ödenecek. 

İdari para cezalarındaki artış, lisanslı elektrik ve doğalgaz satışı yapan tüzel kişileri de ilgilendiriyor. Gaz ve elektrik satışı yapan tüzel kişiler, internet üzerinden müşterilerini yeterli olarak bilgilendirmemeleri halinde, 17.097 TL idari para cezasına çarptırılacak. 

Yeni kanuna göre, Endüstriyel işletmeler ve bina sahipleri, enerji yöneticisi görevlendirmek zorundadır. Yasaya göre enerji yönetim birimi kurulması ya da enerji yöneticisi atanması gerekiyor. Bu zorunluluğun yerine getirilmemesi halinde, idari para cezası olarak, 68.409 TL ödenecek. 

Binalarda ve endüstriyel tesislerde bulunan kazanların verimliliği kontrol edilecek. Verimlilik kriterlerine uymayanlara ise 68.409 TL idari para cezası uygulanacak. Kanuna göre; brülörlerin, kat kaloriferlerinin, kombilerin, elektrik motorlarının, klimaların, elektrikli ev aletlerinin ve ampullerin asgari verimlilik kriterlerini taşıması gerekiyor. Asgari verimlilik kriterinde bahsedilen eşyaları satanlara ise idari para cezası uygulanacak. 

İdari para cezaları, 16 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe girecek.

Okunma Sayısı: 1014

  • PAYLAŞ :

Enerji verimliliği İdari para cezaları elektrikli ev aletleri

Benzer Haberler