Enerji Verimliliği Derneğinden Açıklama: Enerji Daha Verimli Kullanılabilir

Enerji Verimliliği Derneğinden Açıklama: Enerji Daha Verimli Kullanılabilir

Enerji verimliliği haftası nedeniyle açıklamada bulunan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, enerjinin daha verimli olabileceğini belirtti. Türkiye’nin enerji yoğunluğunu %40 azaltacak potansiyeli bulunduğunu belirten Murat Kalsın, bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Her yıl 6-12 Ocak tarihleri arasından kutlanan Enerji Verimliliği Haftası, yenilenebilir enerjisinin daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve mevcut enerjilerin nasıl daha verimli kullanılacağı konularında da birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 

Kalsın yaptığı açıklamada, Japonya ve Almanya gibi gelişmiş ülkelere göre Türkiye’nin enerji verimliliği potansiyelinin daha fazla olduğunu belirtti. Kalsın ayrıca yaptığı açıklamada, “Dünyada enerji verimliliği, enerji yoğunluğuyla ölçülüyor. Ülkelerin rekabetçi koşulları yakalayabilmeleri ve bunun sonucunda ekonomik gelişmelerini sağlayabilmeleri, enerji yoğunluğu ile doğrudan ilişkilidir. Enerji yoğunluğu, 1000 dolarlık bir GSYİH elde edilebilmesi için tüketilen enerji miktarını ifade ediyor. Saniyede de bir birim ürün elde edilebilmesi için harcanan enerji miktarı anlamına geliyor. Bu açıdan baktığımızda Türkiye hem sanayi hem de diğer alanlarda daha az enerji tüketerek daha fazla katma değer üretme şansına sahiptir. Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini sağlayacak olan bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz” ifadelerine yer verdi. 

Enerji Verimliliği Her Yıl Artırılmalı


Dünya projeksiyonu araştırmasında 2050 yılında dünya %50 daha fazla enerji tüketecek. İklim değişiklerinin önlenmesi ve boşa kullanılan enerjinin geri dönüşümünün sağlanması adına, egzoz emülsiyonlarının %50 azaltılması gerekiyor. 2050 yılında ise karbon emülsiyonlarını sıfıra indirecek teknolojilerin ortaya çıkması bekleniyor. 

Murat Kalsın bu konuda yaptığı açıklamada: “Sürdürülebilir bir büyüme ve gelecek için yapılması gereken en önemli hususlardan birisi de enerji verimliliğini her yıl yüzde 3 oranında artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

2018 Yılında Dünyada 600 Milyar Dolar Enerji Verimliliği Sağlandı


Geçtiğimiz yıllarda, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde 600 milyar dolarlık enerji verimliliği sağlandı. Kalsın bu konuda, “Enerji verimliliğinde 2000’li yıllardan bu yana yaşanan gelişmeler sayesinde, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Uluslar arası Enerji Ajansına bağlı (IEA) 30 ülke, enerji harcamalarını geçen yıl itibariyle yaklaşık 600 milyar dolar kadar düşürdü. Enerji verimliliğine ilişkin yatırımlar, 2018’de yüzde 1,6 artarak 240 milyar dolara ulaşırken, bu yatırımlar özellikle inşaat, ulaşım ve üretim endüstrisi sektörlerinde gerçekleşti” açıklamalarında bulundu.

Kalsın, Türkiye’de gerçekleştirilen Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hakkında da, “6 ayrı alanda 55 ayrı eylemden oluşan bu planla henüz yolun başında olmamıza karşın ciddi bir verimlilik sağladık. 2017-2018 yıllarında, 1,35 milyar dolar yatırım yapılıp yıllık 308 milyon dolar tasarruf elde edildi. Türkiye, 2023 yılına kadar yapacağı 10.9 milyar dolarlık yatırımla 2033 yılında 30.2 milyar dolar verimlilik sağlayacak” açıklamalarında bulundu.

Okunma Sayısı: 878

  • PAYLAŞ :

Enerji Verimliliği Derneği Enerji verimliliği haftası Ulusal enerji verimliliği eylem planı

Benzer Haberler