Dünya Kömür Talebi Artmaya Devam Ediyor

Dünya Kömür Talebi Artmaya Devam Ediyor
2018 yılında küresel kömür üretimi stabil kalırken, kömür kullanımına olan talep arttı. Enerji üretiminde 2018 yılında kömürün payı artarak, %38 seviyelerine yükseldi. 

IEA (Uluslar arası Enerji Ajansı) “2019 Dünya Enerji Görünümü Raporu” verilerine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımların artmasına ve fosil yakıtların üretimi ile ilgili endişelere rağmen, kömüre olan rağbet artmaya devam ediyor. Atmosferi en çok kirleten yakıt türü olmasına rağmen, kömüre talebin artmasının altında, yenilenebilir enerji kaynaklarının yetersiz olması yatıyor. 2018 yılında yükselen talep oranı, 2019 yılında da artarak devam ediyor. IEA yaptığı açıklamada, “Küresel kömür politikalarının değişmemesi halinde, önümüzdeki 21 yıl içinde, kömüre olan talep daha da artacak” ifadelerini kullandı. 

Dünya enerji üretiminde kömür miktarı, 10,123 TWh olarak gerçekleşti. IEA verilerine göre bu oran 2040 yılına kadar yaklaşık olarak %10 civarında artacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının üretim kapasitesinin artırılması ile birlikte, bu oranın da düşeceği belirtiliyor. Böylelikle hava kirliliği de azaltılmış olacak. 

En Çok Kömür Talebi Asya Pasifik Bölgesinden


IEA açıklamasına göre, dünya kömür talebinin 4/3’ü Asya Pasifik Ülkelerinden geliyor. Bu durumun nedeni, gelişmekte olan ülkelerin, enerji ihtiyaçlarını ucuz yoldan elde etmek istemeleri ve en ideal enerji kaynağı olarak da kömürü tercih etmeleridir. 
Gelişmiş ülkelerde ise tam tersi durum söz konusu. Gelişmiş ülkelerin birçoğu, Paris İklim Antlaşması uyarınca, fosil yakıtları ve özellikle kömür tüketimini ciddi oranda azaltmış durumdalar. İngiltere 2025 yılına kadar elektrik üretmek için kullandığı kömürü tamamen durduracağını belirtmişti. Almanya ise 2038 yılına kadar kömür kullanımını bitirmek için çalışmalarına devam ediyor. 

Her ne kadar ABD Paris İklim Antlaşmasından çekilmiş olsa da, 2018 yılında elektrik üretimi için kullandığı kömür miktarı, önceki yıllara oranla oldukça düşük seviyelerde gerçekleşti. Amerika’nın kömür talebi, son 39 yılın en düşük seviyelerine geriledi. 

Türkiye’nin Çabaları Kayda Değer


Ülkemizde ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırım miktarı, önceki yıllara oranla daha da artmış durumdadır. Ancak yine de elektrik üretiminde kömürün payı armış bulunmaktadır. Doğalgazdan sonra elektrik üretiminde en çok kullanılan enerji kaynağı kömürdür.

Okunma Sayısı: 807

  • PAYLAŞ :

Kömür IEA Dünya kömür talebi

Benzer Haberler