Çin Yapay Güneşini Devreye Sokmaya Hazırlanıyor

Çin Yapay Güneşini Devreye Sokmaya Hazırlanıyor

Çin geçtiğimiz günlerde “yapay güneş” adını verdiği füzyon projesini tamamladı. Çin’in önde gelen bilim adamları tarafından geliştirilen HL-2M füzyon cihazı 2020 yılında elektrik üretmeye başlayacak.  

Uzun süre boyunca kurulumunun tamamlanması beklenen yapay güneş sistemi, son kontrolleri yapıldıktan sonra, önümüzdeki yılda tamamen devreye girecek. Daha temiz ve ucuz enerji üretmek amacıyla hayata geçirilen proje sayesinde, enerji üretim maliyeti yüksek oranda düşürülmüş olacak. 

Güneşten 13 Kat Daha Fazla Sıcaklık


HL-2M adlı füzyon cihazı, güneşten 13 kat daha fazla sıcaklık elde edebiliyor. Reaktör tam kapasite ile çalıştığında 200 milyon santigrat derece sıcaklık üretiyor. Güneşin merkezinde oluşan sıcaklık ise yalnızca 15 milyon santigrat derece, yüzey sıcaklığı ise 5 milyon santigrat dereceye ulaşabiliyor.

HL-2M cihazı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ikinci füzyon projesi. İlk proje Hefei eyaletinde bulunan “Deneysel Süperiletken Tokamak (EAST)” adıyla tanıtılmıştı ve 100 milyon derece sıcaklığa kadar ulaşmıştı. 

Her iki reaktöründe güneşten daha fazla sıcaklık üretmesinin nedeni, farklı bir sistemle çalışmasıdır. Güneşte meydana gelen ve sıcaklığın üretilmesini sağlayan reaksiyon, atomların birleşmeye zorlanması ve bu zorlama sonucunda yüksek miktarda ısı enerjisi açığa çıkmasıdır. 

HL-2M füzyon sisteminde ise uranyum atomları ayrılıyor ve güneşte oluşan tepkimenin tam tersi sağlanıyor. Bu şekilde daha fazla ısı enerjisi ve daha az toksik atık oluşuyor. Ayrıca sistem nükleer enerjiden daha ucuza elektrik enerjisi elde edebiliyor. 

Yapay güneş sisteminin kurulumu Haziran 2018’de başlamıştı ve geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı. Füzyon tesisi yakıt olarak hidrojen ve döteryum adlı gazları kullanıyor. Proje için şimdiye kadar toplam 20 milyar Euro harcanmış. Tabi ki projeye ortak olan bir ülke daha var. Fransa bu projeye ortak olan devlet ve Uluslar arası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER), yapay güneş sisteminin bir parçasını oluşturuyor. ITER ise 20 milyar Euro maliyeti ile dünyanın en pahalı nükleer füzyon sistemi unvanını elinde bulunduruyor. 

ITER projesine dünyadan 35 ülke dahil ve bu proje 2025 yılında tamamen bitirilebilecek. Tamamlandığında ise fosil kaynaklı yakıtlar belki de tarihe karışacak.

Okunma Sayısı: 901

  • PAYLAŞ :

Çin Yapay Güneş HL-2M Ucuz enerji

Benzer Haberler