Çatı Üstü Güneş Sistemi Türkiye’de De Kurulmalı

Çatı Üstü Güneş Sistemi Türkiye’de De Kurulmalı

Birçok ülkeye göre; Türkiye’nin güneş enerjisi üretme potansiyeli çok daha yüksek. Ancak Türkiye bu potansiyelini yeterince değerlendiremiyor. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında çok daha aktif bir şekilde güneş enerjisi üretebilme kapasitesi olan Türkiye, bu durumu farklı teşviklerin de yardımıyla değerlendirebilme aşamasına gelebilir. Danimarka ve Almanya gibi ülkeler, bu noktada devreye soktukları teşviklerle, evlerin çatılarında dahi elektrik üretimini sağlıyorlar.

Hakan Erkan’dan Mevzuat ve Teknik Şartname Açıklaması

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Türkiye’de ki evlerin çatılarına güneş enerjisi panellerinin kurulması gerektiğini belirtirken, mevzuat ve teknik şartname husussularında ki alt yapının da hazırlanması gerektiğine işaret etti. Açıklamalarına devam eden Hakan Erkan: “2-3 evrakla izin alınıp 1-2 haftaya kadar da kurulması gerekir. Bununla ilgili çalışma yapmak lazım. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bir taslak hazırladı ama bunun hızlandırılması gerekiyor. İkincisi, bu işlemler yapılırken bürokrasi de azaltılmalıdır” şeklinde konuştu.

Hakan Erkan’dan Çatı üstü Güneş Enerjisi Üretimine Dair Hedefler

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği Genel Sekreteri Hakan Erkan, Türkiye’de ki evlerin çatılarında dahi güneş enerjisi üretilebileceğine dikkat çekerken, çatılara 2 KW güneş paneli koyma süresini 6 ay ile 12 ay arasında sürdüğüne değindi.  Genel Sekreter: “Proje bedelleri var bu arada. 2 KW’a kadar kurduğunuz sistem için izin bedelleri ödüyorsunuz. Bunların da kalkması, bedelsiz olması lazım” dedi.  Güneş enerjisinde, 2023’e gelindiğinde 10 bin MW’lık kurulu güç planladıklarını belirten Hakan Erkan, bu oranın yarısının rahat bir şekilde çatı kurulumundan karşılanabileceğini, hatta saha kurulumunun da önüne geçebileceğine değindi. 

Okunma Sayısı: 759

  • PAYLAŞ :

Güneş Enerjisi Sanayi Enerji Piyasası Çatı Enerji Üretimi

Benzer Haberler