Bankalar Elektrik Sektöründe Kullanılan Kredileri Yapılandırıyor

Bankalar Elektrik Sektöründe Kullanılan Kredileri Yapılandırıyor

Elektrik dağıtım ve üretim sektörü içerisinde, Türkiye’de hizmet veren şirketlerin, çeşitli bankalara toplamda 47 milyar dolar borcu bulunuyor.  Bu borçların yaklaşık 13 milyar dolarlık kısmı sorunlu kredileri kapsıyor. Bu tarz sorunlu kredilerin ise; bankalar tarafından yapılandırıldığı duyuruldu. Kalan bakiye ise 7,5 milyar dolar olarak bildirildi. Yıl sonuna günler kala, 2,5 milyon dolarlık bir yapılanma için bankalar ile şirketler masaya oturacak.  2019 yılı içerisinde toplamda yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yapılandırılma gerçekleşmesi planlanıyor.

Son aylarda ülkede olan ekonomik kriz ve doların kur fiyatının uçmasından dolayı elektrik üretim maliyetleri yükseldi bununla ters orantılı olarak da elektrik talebinde azalma olduğu görüldü. Taleplerdeki azalmalar ve doların üst seviyelere çıkması ile birlikte enerji şirketlerinin bankalara ödenecek borçlarının tahsili zorlaştı. Hal böyle olunca şirketler ve bankalar arasında görüşmeler başladı. Elektrik borç yapılandırmaları için sona gelindi.

Elektrik Üreticilerine Kredi Yapılandırması

Toplam borcun 7,5 milyar dolarlık kısmı ilk toplantı sonucunda karara bağlandı ve yapılandırma gidildi. Aralık ayı içerisinde ise kalan 2,5 milyar dolar borcun da yapılandırılması için ön görüşmeler yapılıyor. Bankaların ve üretici, dağıtıcı şirketlerin görüşmesi sonucunda; elektrik üretim ve dağıtım sektöründeki 13 milyar dolarlık borcun, 10 milyar doları yapılandırma işlemi kapsamına alınmış oldu. Fakat borcun geri kalan 3 milyar doları, doğal gaz santrallerine ait olduğu için bu konuda bir yapılandırmanın gerçekleşip, gerçekleşmeyeceği 2020 yılında belli olacak. Türkiye Bankalar Birliği, 10 Eylül 2019’da yaptığı açıklamada elektrik üretim ve dağıtım sektörüne ait borç hanesinin 47 milyar dolar civarında olduğunu, bu bakiyenin ancak 12-13 milyar dolarının kredi portföylerinde bulunduğunu belirtti. 

Okunma Sayısı: 725

  • PAYLAŞ :

Elektrik Borç Yapılandırmaları Kredi Yapılandırması Banka Elektrik Borç

Benzer Haberler