Almanya Taşkömürüne vedaya hazırlanıyor!!!

Almanya Taşkömürüne vedaya hazırlanıyor!!!

Almanya yıllardır elektrik üretiminde kullandığı ham maddeden yani taşkömürden vazgeçtiğini, sürdürülebilir iklim koruma programları dahilinde bu santralin 2020'de kapatılacağını kamuoyuna duyurdu. Alman Hükümeti'nin bu konuda tavrı; doğa koruma dernekleri tarafından geç verilmiş bir karar olarak görülse de; santral işletmeleri tarafından endişeyle karşılandı. Elektrik üretiminde sıkça kullanılan ve de linyitten çok daha verimli bir enerji kaynağına dönüşen taşkömürü için geri sayım artık başladı. Yetkililer, Almanya'nın ilk elektrik enerjisi üreten taşkömürü santralinin kapatılması ile ilgili bu kararın; Kömür Komisyonu’ndan da geçtiğini beyan etti. Taşkömüre veda etmeye hazırlanan Almanya’da ilk adım 2020'de atılacakken, tamamen taşkömürünün enerji üretiminde kullanılmaktan vazgeçileceği tarihi ise; 2038 olarak planladıkları da öğrenilen bir diğer detaydır.


İklim Koruma Planları İçin Taşkömüre Veda Ediliyor


Sürdürülebilir enerji ve de iklim koruma planları içerisinde yer alan önlemlerin başında; taşkömürü santrallerinin kapatılması geliyor. Bu program dahilinde hareket etmeye karar veren Alman Hükümeti, Kömür Komisyon’unda alınan kararlara uygun ilk büyük adımı ise; 2020' de atmayı planlıyor. taşkömürü elektrik üretimi açısından oldukça önemli bir hammadde değeri taşırken, doğayı koruma ve de iklimi sürdürme planlarında altı kırmızı ile çizilen ve de hükümetlerin ekstra özen göstermesi gereken maddeler kısmında yer alıyor. Açığa çıkarttığı elektrik enerjisi düşünülürse, Almanya bu kararları uygulamaya başladığında maddi anlamda da ikinci bir plana ihtiyaç duyacak. Bu konuda da çalışmalarını sürdüren Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, santralin kapanmasının ardından, maddi anlamda ki kayıpları telafi edebilecek bir tasarı hazırlıklarının sürdürüldüğünü belirtti. Enerji şirketleri tarafından büyük bir kayıp anlamına gelen taşkömürüne karşı alnına  bu kararın sonuçları bir hayli konuşulacağa benziyor.

Karar, Çevrecilerin De Bulunduğu Komisyondan Geçti

Açılımı Büyüme, Yapısal Değişim ve İstihdam Komisyonu olarak da bilinen Kömür Komisyonu’nda; madenciliğin geçim kaynağı olduğu bölge temsilcileri, elektrik üretiminin ikinci ayağında yer alan dağıtım şirketlerinin temsilcileri ve de bilim insanları yer alıyor. Ayrıca bu komisyonun en dikkat çeken katılımcıları ise çevre örgütü temsilcileridir. Taşkömürünün doğaya verdiği zararın sürekli altını çizen çevreci katılımcılar verilen bu karardan memnun olmakla birlikte; 2038’e kadar bütün taşkömürü ile çalışan santrallerin kapatılması yönünde tavır sergiliyor. Taşkömürü santralinin kapatılması ise bu yıl gerçekleşecek. 

Okunma Sayısı: 776

  • PAYLAŞ :

Taşkömürü sürdürülebilirlik iklim çevre

Benzer Haberler