AB Bankası Fosil Yakıt Finansmanını Sona Erdirecek

AB Bankası Fosil Yakıt Finansmanını Sona Erdirecek

Avrupa Yatırım Bankası, fosil yakıt üzerine kurulu enerji projelerine artık finansman sağlamayacak. Avrupa Birliği Ödünç Verme kolu kurulu, geçtiğimiz günlerde yaptığı toplantıda, yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapma kararı aldı. Aşamalı olarak, fosil yakıt projelerine sağlanan finansman azaltılarak, yenilenebilir enerji kaynakları projelerine ayrılan finansman artırılacak.
Bankanın aldığı kararda, 2021’in sonundan itibaren doğal gaz da dahil olmak üzere, fosil yakıtların tamamının finansmanı sona erdirilecek. 
AB bankasının yenilenebilir enerji hamlesi, Yeşil Komisyon adı verilen kurumun, Avrupa Komisyonu başkanı olan Ursula von der Leyen tarafından da güçlendiriliyor. Kurumun iklim bankası haline gelmesi ve temiz enerji üzerine kurulu ekonomik düzenin yaygınlaşması adına, banka tarafından 1 trilyon Euro tutarında kredinin serbest bırakılması bekleniyor. 
EIB Başkanı Werner Hoyer yaptığı açıklamada, “İklim, zamanımızın politik gündemindeki en önemli konu” diyerek, fosil yakıtlara sağlanan yüksek hacimdeki finansmandan kısa sürede vazgeçilmesini, Quantum sıçramasına benzetti. 
AYB kararının sonunda, AB ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik küresel çabaları daha da teşvik edilir hale getirilecek. Ayrıca iklim ve enerji ile ilgili tüm kurumlarda daha geniş bir perspektifte yönlendirilecek. 

Enerji Finansmanında Yeni Standartlar Kabul Edildi


EIB kurumunun yeni politikası, mevcut olan 550 gram standardın yerine, kilovat /saat başına 250 gram karbondioksitlik yeni bir Emisyon Performans Standardını içeriyor. 
EIB Başkan Yardımcısı Andrew McDowell geçtiğimiz günlerde yapılan bir konferansta, “Avrupa Bankasının sağladığı kredilerden yararlanabilmek için, kredi talep eden enerji kuruluşlarının, yeni standartlara uyum sağlaması ve gerçekleştirecekleri projelerde, emisyon performanslarını artırmaları gerekecek.” İfadelerine yer verdi. 
Geçtiğimiz yıllarda iklim eylemi projeleri kapsamında 16 milyar Euro’dan fazla yatırımı bulunan EIB, önümüzdeki yıllarda, düşük karbonlu enerji üretim teknolojilerinin yayılması için daha fazla çaba gösterecek. 
McDowell, “Bu son adım değil, daha önümüzde atmamız gereken çok adım var ve biz bu adımların hepsini atmaya kararlıyız.” İfadelerinde bulundu. 

Avrupa Bankası önümüzdeki yıllarda da çevreci projeleri desteklemeye devam edecek. Banka daha çok yüksek enerji verimliliği sağlayan ve çevreyi kirletmeyen enerji projelerine daha fazla finansman sağlayacak.

Okunma Sayısı: 807

  • PAYLAŞ :

Enerji finansmanı Fosil Yakıt Yenilenebilir enerji

Benzer Haberler